środa, 21 grudnia 2011

Kulinarnie w Szufladzie!

Oto kilka prostych, świąteczno-zimowych, kulinarnych propozycji, które z powodzeniem można zrobić z dziećmi.
Może będą dla kogoś inspiacją.

Piernikowe domki z witrażykami
Składniki:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
½ opakowania przyprawy do pierników,
½ kostki masła,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 ½ szklanki mąki.

Do dekoracji:
landrynki w różnych kolorach,
kolorowe drażetki,
jadalne perełki różnej wielkości,
kolorowe pianki.

Do zrobienia lukru:
białko z jednego jaja,
1 szklanka cukru pudru,
łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:
Przygotowanie ciasta rozpocznij od roztopienia na małym ogniu masła, dodaj do niego miód. W osobnej misce utrzyj jaka z cukrem (aż cukier dokładnie się rozpuści). Dodaj do masy sodę, przyprawę do pierników, mieszankę margaryny z miodem i wszystko razem dokładanie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Zanim zaczniesz pracę z ciastem, wytnij z papieru szablony domków. Przykładaj papier do rozwałkowanego ciasta i wycinaj kształty domków za pomocą ostrego noża. Kieliszkiem wytnij w domkach okrągłe otworki - okna.

Do małego woreczka włóż kilka landrynek jednego koloru. Pokrusz je na mniejsze kawałki za pomocą młotka.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Układaj na nim ciastka. Do otworów na okna wsypuj pokruszone landrynki. Za pomocą słomki koktajlowej zrób otworki na zawieszki. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka będą gotowe po około 15 minutach.

Odstaw je do przestygnięcia. Uwaga, nie zdejmuj pierników z pergaminu dopóki roztopione landrynki nie stwardnieją!

Udekoruj pierniczki z dzieckiem!

Z białka i cukru pudru ubij biały lukier. Pod koniec ubijania dodaj do niego sok z cytryny. Smaruj dachy domków lukrem i przyklejaj do niego kolorowe drażetki, perełki lub pokrojone w plasterki pianki (łatwiej je ciąć nożyczkami).

Kiedy lukier całkowicie zastygnie, przewlecz przez przygotowane wcześniej dziurki cienką wstążkę.

Ciasteczka "Cytrynowe gwiazdki"

Składniki:
75 g cukru pudru,
150 g masła,
1 cytryna,
225 g maki,

Do dekoracji:
Kolorowy lukier oraz posypka w kształcie perełek.

Wykonanie:
Roztop masło na małym ogniu, nie daj mu się zagotować. Cukier puder wsyp do dużej miski i dodaj do niego masło. Mieszaj masę, aż zrobi się kremowa. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Z jednej połówki cytryny wyciśnij sok i dodaj go do ciasta. Dodaj również startą skórkę. Mąkę przesiewaj do miski przez sitko, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Wstaw ciasto do lodówki na 30 - 60 minut.

Rozgrzej piekarnik. Rozwałkuj cisto na stolnicy uprzednio posypanej mąką i wycinaj dowolne kształty. Ciastka piecz przez 15 minut w temp. 170 st. C.

Przestygnięte ciasteczka możesz zacząć dekorować. Pokrywaj je lukrem (do uzyskania różnych kolorów możesz użyć barwników spożywczych) i ozdabiaj posypką.

Bezowe bałwanki

Składniki:
Dwa białka,
pół szklanki cukru- pudru,
mikser,
papier do pieczenia.

Do ozdabiania:
Kolorowy lukier w tubkach,
skórka z pomarańczy.

Wykonanie:
Połącz białko z cukrem-pudrem i ubijaj je mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania sztywnej piany.
Ułóż papier do pieczenia na blasze. Łyżeczką nakładaj pianę z białek tak, żeby powstał kształt bałwanka.
Zapiekaj w piekarniku na bardzo wolnym ogniu.
Gotowe bałwanki ozdób kolorowym lukrem. Nosy można wykonać z kawałka skórki pomarańczy.


Smacznego!


Wszystkie pomysły pochodzą ze strony http://www.inspirander.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo różnych inspirujących pomysłów, nie tylko kulinarnych.

6 komentarzy: